Uredništvo Novalac

Omega-3 maščobna kislina DHA – od načrtovanja nosečnosti naprej

Ustrezen vnos maščobnih kislin je ključnega pomena za zdravje vsakega človeka, še posebej (bodočih) mamic. Pomanjkanje ali neravnovesje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin je namreč vzrok za številne zdravstvene težave in je lahko povezano z zapleti med nosečnostjo.

Maščobne kisline gradijo celične membrane in številne hormone. Pomembne so tudi kot vir  energije. Nekatere maščobne kisline, kot so omega-3 in omega-6 maščobne kisline, so esencialne, kar pomeni, da jih telo samo ne more proizvesti in jih je treba vnesti s hrano.  

Med esencialne maščobne kisline spadajo:

  • DHA – dokozaheksaenojska kislina,
  • EPA – eikozapentaenojska kislina, 
  • AHA – arahidonska kislina. 

Med njimi sta najpomembnejši DHA in AHA, saj sta esencialni sestavini strukturnih lipidov možganov ploda.

DHA je glavna strukturna maščoba v človeških možganih in očeh, kar pomeni, da predstavlja približno 97 % vseh omega-3 maščobnih kislin v možganih in 93 % vseh omega-3 maščobnih kislin v mrežnici. 

DHA je zelo pomembna za razvoj možganov in očesne mrežnice ploda v tretjem trimesečju nosečnosti in do 24. meseca starosti otroka.

Omega-3 maščobne kisline med nosečnostjo

Uživanje omega-3 maščobnih kislin med nosečnostjo, s prehrano ali s prehranskimi dopolnili, ima številne koristi za dojenčka. 

Primeren vnos maščobnih kislin med nosečnostjo namreč:

  • pomaga pri normalnem razvoju možganov in vida pri otroku,
  • zmanjšuje tveganje za prezgodnji porod,
  • spodbuja rast in nevrološki razvoj ploda.
DHA med nosečnostjo in dojenjem vpliva na optimalen razvoj možganov in vid pri otroku.

Omega-3 maščobne kisline v času dojenja

Med dojenjem se zaužite omega-3 maščobne kisline izločajo v materino mleko in prispevajo k:

  • zdravemu razvoju ostrine vida dojenčka
  • psihomotoričnim funkcijam,
  • dojenčkovi rasti.

Primeren vnos maščobnih kislin po porodu je pomemben tudi za preprečevanje razvoja bolezni srca in ožilja. 

Pomanjkanje DHA poveča tveganje za pojavnost astme in pojavnost alergij in atopijskega dermatitisa.

Živila, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline

V mešani prehrani sicer zaužijemo veliko nasičenih maščob in premalo večkrat nenasičenih maščob (omega-3 maščobe), ki so pomembne za dojenčka. 

Omega-3-maščobne kisline in omega-6-maščobne kisline se naravno nahajajo v materinem mleku, med živili pa jih lahko najdete v:

  • rastlinskih oljih (npr. repičnem olju, orehovem olju, lanenem olju),
  • oreščkih in semenih (npr. orehih),
  • ribjih oljih,
  • DHA se nahaja izključno v morskih ribah, bogatih z maščobo (npr. losos, tuna, polenovka, inčuni, sardele).
Živila, bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami so oreščki, rastlinska olja in morske ribe.

Različen prehranski vnos posameznih maščobnih kislin se odraža v sestavi materinega mleka. Za zadosten vnos omega-3 maščob je tako priporočljivo redno uživanje žit, oreščkov, fižola, zelene zelenjave in vsaj dvakrat tedensko morske hrane

Za dodatno podporo pa priporočamo uživanje DHA s prehranskim dopolnilom. 

Dobri viri DHA za dojenčke so materino mleko, formule Novalac in gosta hrana.

Maščobne kisline

Velikokrat zaradi hitrega tempa življenja uživamo preveč predelane hrane in premalo svežih živil, med drugim tudi rib, posledica tega pa je zmanjšan vnos omega-3 maščobnih kislin. 

Za optimalen učinek se pri nosečnicah in doječih materah priporoča jemanje 200 mg DHA na dan s prehranskimi dopolnili.

Pridruži se klubu Novalac

S prijavo v klub Novalac prejmeš:

  • E-knjigo z nasveti »Prehrana prvih 1000 dni« za mamico in dojenčka.
  • E-knjigo s koristnimi informacijami »Dojenčkovo prvo leto«.
  • Redne personalizirane vsebine o čudovitem obdobju, ki te trenutno spremlja.