Uredništvo Novalac

Palmovo olje v formulah Novalac – trajnostno in skrbno izbrano za vašega dojenčka

Kaj je palmovo olje?

Palmovo olje je jedilno rastlinsko olje, ki se pridobiva iz oljne palme iz rodu Elaeis. Je eno izmed najpogosteje uporabljenih olj v živilski industriji. Pogosto se uporablja pri proizvodnji nadomestnih mlek, saj vsebuje palmitinsko kislino. Z njo v nadomestnem mleku dosežemo ravni palmitinske kisline, podobne tistim v materinem mleku.

Palmitinska kislina je nasičena maščobna kislina, ki se naravno nahaja v materinem mleku in predstavlja približno 17–25 % vseh maščobnih kislin v njem.

Maščobne kisline v materinem mleku imajo ključno vlogo pri razvoju dojenčkov. Prisotnost palmitinske kisline v formulah je zato nujno potrebna za čim boljše posnemanje maščobnega profila materinega mleka.

Trajnostno palmovo olje v formulah Novalac

V formulah Novalac uporabljamo le trajnostno palmovo olje. Naši dobavitelji palmovega olja so skrbno izbrani in člani RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil – Okrogla miza za trajnostno palmovo olje).

Izbor skrbno izbranega palmovega olja za zaščito dojenčka v Novalac formulah

Zavedamo se, da je materino mleko, ki vsebuje povprečno 35–40 % nasičenih maščobnih kislin, 45–50 % mononenasičenih in 15 % polinenasičenih maščobnih kislin, najboljša hrana za dojenčke.

Palmovo olje vsebuje visok delež palmitinske kisline (44 %) in med vsemi rastlinskimi olji, primernimi za uporabo v prehrani dojenčkov, palmovo olje izstopa kot najbolj primerno olje za doseganje sestave materinega mleka.

Naše formule so zasnovane tako, da so čim bolj podobne sestavi materinega mleka. Sestava vseh naših izdelkov je torej rezultat večletnih študij in preiskav, da bi zadostila najvišjim prehranskim zahtevam dojenčkov.

Vsaka vrsta rastlinskega olja vsebuje različna razmerja različnih maščobnih kislin. Zato naše otroške formule Novalac vsebujejo mešanico različnih rastlinskih olj, posebej formuliranih, da se čim bolj približajo sestavi maščobnih kislin materinega mleka.

Odločitev za uporabo palmovega olja v otroških formulah Novalac izhaja torej izključno iz naše želje, da se dojenčkom zagotovijo različne maščobne kisline v razmerjih, čim bolj podobnih tistim v materinem mleku.

Zadržki pri uporabi palmovega olja

Nekateri potrošniki imajo zadržke pri kupovanju izdelkov s palmovim oljem, še posebej zaradi tveganj, povezanih z maščobnimi estri, kot so 3-MCPD in glicidilni estri, ki nastanejo med segrevanjem palmovega olja.

Vsako serijo formul Novalac temeljito testiramo za vsebnost maščobnih estrov, saj sta nam kakovost in varnost naših izdelkov najvišja prioriteta.

Vsi izdelki Novalac tako ustrezajo zahtevam in določbam ter so varni za uporabo pri dojenčkih.

Prav tako se palmovo olje že desetletja uporablja v otroških formulah v skladu z zakonodajo. Leta 2019 je odbor za prehrano pri ESPGHAN (Evropsko združenje za pediatrijo, gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano) odločil, da »ni dovolj dokazov, ki bi nakazovali, da bi morali preprečiti uporabo palmovega olja kot vir maščobe v otroških formulah iz zdravstvenih razlogov«.

Novalac formule z RSPO certificiranim trajnostnim palmovim oljem

Palmovo olje se velikokrat omenja tudi pri okolijskih tveganjih, predvsem zaradi njegove škode na okolje ter krčenja življenjskih prostorov ljudi in živali.

Naše palmovo olje je trajnostni pridelek s popolnoma certificirano oskrbovalno verigo. Je izdelek z največjim donosom količine na hektar – 3,3 tone. Za primerjavo: na tako veliki površini bi dobili le 0,8 tone repičnega ali 0,7 tone sončničnega olja.

Zamenjava palmovih nasadov z drugim pridelkom bi tako privedla do še večjega vpliva na okolje, saj bi uničili več zemlje ter krčili še več življenjskega prostora divjim živalim.

Primerjava izkoristka različnih rastlinskih olj na hektar – palmovo, sončnično, kokosovo

⁠Trajnostno palmovo olje se v formulah Novalac tako uporablja le zaradi vsebnosti palmitinske kisline, da kar najbolje posnemamo profil maščobnih kislin v materinem mleku.

Viri:

  1. Bronsky et al. ESPGHAN Committee on Nutrition, 2019. Palm Oil and Beta-palmitate in Infant Formula: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 68, 742–760.
  2. Delplanque et al. Lipid Quality in Infant Nutrition: Current Knowledge and Future Opportunities. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Jul;61(1):8-17.
  3. Montoya et al. Genetic architecture of palm oil fatty acid composition in cultivated oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) compared to its wild relative E. oleifera (H.B.K) Cortés. PLoS One. 2014 May 9;9(5):e95412.
  4. Vegetable oil yields per hectare by type | Statista [splet]. [citirano 14. 3. 2024]. dostopno na: https://www.statista.com/statistics/1263201/vegetable-oil-yields-per-hectare-worldwide-by-type-globally/

Pridruži se klubu Novalac

S prijavo v klub Novalac prejmeš:

  • E-knjigo z nasveti »Prehrana prvih 1000 dni« za mamico in dojenčka.
  • E-knjigo s koristnimi informacijami »Dojenčkovo prvo leto«.
  • Redne personalizirane vsebine o čudovitem obdobju, ki te trenutno spremlja.