Domov > Novice > 2017 > Obvestilo: Odpoklic Novalac 1 in Novalac CC Complete

Obvestilo: Odpoklic Novalac 1 in Novalac CC Complete

Spoštovani kupci!

Ker je v družbi Medis, d.o.o. skrb za kakovost izdelkov in varnost naših potrošnikov na prvem mestu, smo kot distributer izdelkov Novalac preventivno odpoklicali s trga nadomestna mleka za dojenčke proizvajalca UP Medi-Europa SA, in sicer: 

  • Novalac CC, 400g, serija 45405, rok uporabe 23. 9. 2018 
  • Novalac 1, 400g, serija 9827622, rok uporabe 22. 8. 2019 
  • Novalac 1, 400g, serija 9827623, rok uporabe 22. 8. 2019 
  • Novalac 1, 400g, serija 9903524, rok uporabe 24. 9. 2019 
  • Novalac 1, 800g, serija 9828201, rok uporabe 31. 8. 2019 
  • Novalac 1, 800g, serija 9828231, rok uporabe 31. 8. 2019 

Razlog za odpoklic je v analizi ugotovljena verjetno neustrezna vsebnost estrov maščobnih kislin.

Estri maščobnih kislin nastanejo pri proizvodnji rastlinskih maščob in olj in so prisotni v domala vseh termično obdelanih živilih, ki vsebujejo rastlinske maščobe, med drugim tudi v nadomestnih mlekih za dojenčke. Živilska industrija, SZO, EFSA in druge institucije, ki se ukvarjajo s predelavo hrane in njeno regulacijo, že desetletja preučujejo vpliv omenjenih spojin na človekovo zdravje, vendar vpliv na zdravje še ni popolnoma jasen. Nemški inštitut (Bundesinstitut für Risikobewertung) je leta 2016 izdal mnenje, v katerem so zapisali, da kljub dejstvu, da so estri maščobnih kislin v nadomestnem mleku za dojenčke prisotni že desetletja, do sedaj ni bilo dokazov, da bi dojenčki, ki so hranjeni z nadomestnimi mleki, imeli zaradi tega kakršnekoli zdravstvene težave.

Glede na to, da se o estrih maščobnih kislin premalo ve, nam je dodatne informacije podal strokovnjak iz Pediatrične klinike v Ljubljani:

»Tekom postopka rafinacije rastlinskih olj in toplotne obdelave živil (kuhanje, pečenje, cvrtje, ipd.) nastajajo kemijske spojine, ki niso namenoma dodane živilom, imajo pa v velikih koncentracijah škodljiv učinek na človeški organizem. Le-te nastajajo tako v živilski industriji, kjer imajo kontrolirane pogoje, kot tudi v domači kuhinji, kjer pogoji niso kontrolirani in se zaradi tega lahko tvori še več tovrstnih škodljivih kemijskih spojin.

Najpogostejše kemijske spojine s škodljivim učinkom, ki nastajajo pri segrevanju olj so 2 monokloropropan-1,2-diol (2-MCPD), 3-monokloropropan-1,2-diol (3-MCPD) in estri omenjenih dveh spojin ter glicidil estri maščobnih kislin (GE).

Naštetih je nekaj tipičnih primerov živil, v katerih najdemo omenjene spojine: sojina omaka, palmovo olje in palmova mast, piškoti, peciva, sladice, določene čokolade, ocvrt in pečen krompir (tudi čips in pokovka) ali meso ali ribe ali jajce, kruhova skorja (bolj je zapečena, več omenjenih spojin nastane), praženi oreščki, mleko v prahu (vključno z mlečnimi formulami), margarina, ipd.

Žal se nastajanju omenjenih spojin v živilih težko izognemo, predvsem velja to za domačo kuhinjo. Z enostavnimi ukrepi v kuhinji boste njihovo nastajanje lahko močno zmanjšali in sicer s tem da:

  • pazite na ustrezen čas in temperaturo peke kruha, peciva in piškotov,
  • pazite da mesa in drugih izdelkov ne zapečete preveč,
  • za vsako cvrtje uporabite novo oz. »sveže« rastlinsko olje in
  • ne razgrevate olja na ponvi tako dolgo, da se vam začne že dimiti.

Evropska komisija aktivno pripravlja ustrezno zakonsko podlago za živilsko-predelovalno industrijo, kar bo izhodišče za zmanjšanje pojavnosti škodljivih kemijskih spojin v živilih. V kratkem se pričakuje konkretne premike na tem področju.«

Pripravil:
asist. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol.
Pediatrična klinika Ljubljana


Da bi izključili kakršnekoli potencialne negativne posledice za zdravje, svetujemo, da izdelkov Novalac iz teh serij ne uporabljate.
Omenjene izdelke lahko vrnete v lekarne, kjer vam bodo izdelek zamenjali z drugo serijo, drugo nadomestno mleko ali vrnili kupnino. 

Dojenčki, ki so uživali omenjena mleka, ne potrebujejo zdravniškega pregleda ali kakršnokoli druge oskrbe.

V primeru vprašanj lahko pišete na info@novalac.si ali pokličete na 01/5896994, 01/5896943 ali 01/5896999.