Domov > Poučne vsebine > Pomen hrane v najzgodnejšem obdobju > Alergena hrana: kdaj da in kdaj ne?

Alergena hrana: kdaj da in kdaj ne?

Starši se pogostokrat sprašujejo, kdaj je pogojno alergena hrana primerna in kdaj ni. V množici informacij lahko velikokrat naletimo na napačne, zato v skrbi za zdravje otroka zmotno ravnamo in se začnemo izogibati hrani, ki nima dokazanega škodljivega delovanja. 

Alergijo na hrano ugotovimo z alergološkim testom, ki pokaže, na katero hrano je otrok alergičen. Alergološki test, ki bi bil 100-odstotno natančen, trenutno ni na voljo. V grobem imamo tri vrste testov: kožni test, krvni test in provokacijski test. Kakršen koli test pa naj vedno interpretira izkušeni alergolog.

Hranila rastlinskega izvora 

Pri otrocih se lahko velikokrat pojavi alergija na pšenico. Tovrstne zaplete starši velikokrat rešujejo z zamenjavo za piro. Pira je starodavna oblika pšenice, kar pomeni, da bo na pšenico alergičen otrok imel reakcijo tudi na piro, zato je tovrstno početje neustrezno.

Pomembno vlogo v alergologiji imajo tudi arašidi, saj gre za zelo pogost prehranski alergen, ki večkrat sproži težje oblike alergijskih reakcij. Resnica je, da reakcija na arašide ni vedno huda, a vdihovanje manjše količine alergena lahko sproži blažje simptome, kot so solzenje in kihanje. To bi se lahko zgodilo, če bi bil otrok v prostoru, kjer so prisotni arašidi, vendar samo po sebi to ni nevarno in ne bo povzročilo življenje ogrožajoče reakcije.

Pogosto se starši tudi sprašujejo, kaj narediti z izdelki, na katerih piše, da lahko vsebujejo sledi raznih substanc. Tovrstna opozorila proizvajalci dodajo na svoje izdelke, da bi se zavarovali pred morebitno lastno odgovornostjo v primeru alergijske reakcije. Večinoma pa taki izdelki ne povzročajo težav alergikom, saj praviloma ne vsebujejo alergena v zadostni količini. Ker pa so si alergiki med seboj različni, se svetuje posvet z alergologom glede varnosti uživanja takih izdelkov pri otroku.

Alergija na arašide še ne pomeni nujno alergije na drevesne oreščke, saj gre tukaj za dva različna alergena. Arašidi so stročnice in rastejo pod zemljo, medtem ko oreščki rastejo na drevesu.

Primeri drevesnih oreščkov so: 

  • lešniki, 
  • orehi, 
  • indijski oreščki, 
  • brazilski oreščki, 
  • makadamija in 
  • ameriški oreh ali pekan.

Hrana živalskega izvora

Otrok, ki je alergičen na ribe, ni avtomatično tudi alergičen na rake ali školjke, saj gre za različne alergene. Če obstaja dvom o tem, katero morsko hrano otrok lahko jé in katere ne, se svetuje napotitev k alergologu za ustrezno testiranje, kjer se bo ugotavljalo, katero hrano otrok lahko varno uživa in pri kateri se lahko pričakuje reakcija.

Mita, ki pravita, da otrok z alergijo na kravje mleko ne sme uživati govedine ali otrok z alergijo na jajce ne sme uživati perutnine, sta napačna, saj večina otrok z alergijo na mleko lahko brez težav uživa govedino, kakor tudi večina otrok z alergijo na jajce uživa perutnino.

Pogosto pa se pojavljajo zagate glede cepljenja pri otrocih, ki so alergiki. Gre za vprašanje cepljenja proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) v povezavi z alergijo na jajce. Cepivo OMR je povsem varno tudi za otroke z alergijo na jajce, zato so ti otroci lahko cepljeni in zdravljeni pri pediatru kot vsi preostali otroci. To velja tudi za vsa druga cepiva iz rednega cepilnega programa.

Pri otrocih, kjer obstaja nevarnost alergične reakcije na hrano, še posebej pa na beljakovine kravjega mleka, se lahko zavarujemo z uporabo mleka Novalac Allernova (ekstenzivni hidrolizat kazeina), ki lajša alergične reakcije. 

Mleko Novalac Allernova vsebuje vse potrebne hranljive snovi za pravilno rast in razvoj otroka, uporabljati pa ga je treba samo pod zdravniškim nadzorom in ne za hranjenje zdravih dojenčkov.

Pri hujših alergičnih reakcijah se svetuje uporaba mleka Novalac Aminova, ki temelji le na profilu prostih aminokislin, ki je prilagojen materinemu mleku. Mleko Novalac Aminova bolniki dobro sprejemajo in je del obsežne skupine izdelkov, ki so s skrbno izbranimi sestavinami in nadzorovano kakovostjo posebej prilagojeni dojenčkom.

 

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov