Sadne kaše

Med sadje štejemo vse tiste užitne plodove rastlin, ki vsebujejo tudi fruktozo oziroma sadni sladkor. Že naše prednike je k uživanju sadja pritegnil njihov sladki okus. Izkušnje so jih namreč naučile, da je sladkoba tudi najverjetnejše zagotovilo, da plod ni strupen. Poleg fruktoze se lahko v sadju nahajajo tudi drugi sladkorji (glukoza, saharoza), ki vsi dajejo sladek okus in energijo. Sadje je tudi odličen vir številnih drugih hranil: vitamina C, karotenoidov, folne kisline, antioksidantov in prehranskih vlaknin.

Sadje uvedemo zadnje

Pri uvajanju novih živil v dojenčkovo prehrano sadje prav zaradi svoje sladkobe ni več na prvem mestu. Nove smernice namreč priporočajo uvajanje sadja čisto na koncu, ko smo v dojenčkovo prehrano uvedli že večino zelenjave, mesa in rib.

Izkazalo se je, da dojenčki lažje sprejmejo okuse zelenjave in drugih manj sladkih živil, če jih s sladkimi okusi seznanimo kasneje. Edini okus, ki ga dojenčki prinesejo s seboj na svet, je namreč okus za sladko. Ko smo v preteklosti dojenčkom kot prvo jed ponudili jabolčno čežano ali pretlačeno banano, smo imeli pri veliki večini kasneje velike težave z uvajanjem zelenjave. Poleg tega se podaljšuje tudi doba izključnega dojenja vse tja do šestega meseca, potem pa se mudi predvsem z uvajanjem mesa in rib kot edinega dobrega vira železa, ki ga dojenček v tem starostnem obdobju nujno potrebuje, saj so njegove tkivne zaloge izpraznjene. Če bi pri šestih mesecih začeli uvajati najprej sadje, bi zelenjava in meso prišla na vrsto pri osmih ali devetih mesecih. V tem času pa bi se pri dojenčku že razvila anemija zaradi pomanjkanja železa, z njo pa še slab tek, kar bi uvajanje še otežilo.

Žitno-sadne kašice zato v dojenčkovo prehrano začnemo uvajati šele potem, ko smo že uvedli zelenjavo, meso in žita. Sadni sok lahko sicer začnemo dodajati v zelenjavno-mesne kašice že prej, saj vsebnost vitamina C, ki se nahaja v soku, izboljša absorpcijo železa. Najbolje, da pri tem uporabljamo sveže iztisnjene sokove, ki jih v količini 2–3 žlic primešamo kašici iz zelenjave, mesa in krompirja.

Dva meseca po uvajanju mešane prehrane je torej čas, da tretji mlečni obrok nadomestimo z žitno-sadno kašico in malčka resnično seznanimo tudi s sadjem. Ker je sadje revno z beljakovinami, prav tako pa tudi žita vsebujejo le manjšo količino beljakovin,je žitno-sadna kašica lahko samo dopolnitev drugih beljakovinsko bogatih obrokov. Je pa zato žitno-sadna kašica bogata z manganom, bakrom, cinkom ter vitaminoma B6 in C. Če dodamo žitno-sadni kašici še žličko skute ali navadnega jogurta, pa obrok postane bogatejši tudi z beljakovinami.

Ovseni kosmiči z marelicami

 • 20 g ovsenih kosmičev
 • 90 ml vode
 • 100 g marelic
 • 5 g repičnega olja

Priprava:

Ovsene kosmiče skuhamo na vodi, sveže in zrele marelice pretlačimo ali sesekljamo ter primešamo kuhanim in nekoliko ohlajenim kosmičem. Kašici primešamo še žličko repičnega olja in ponudimo malčku. Če bomo malčka prvič seznanili z marelico, jo ponudimo sprva v prekuhani obliki.

Hruška s pšeničnim zdrobom

 • 15 g pšeničnega zdroba
 • 100 ml vode
 • 100 g olupljene hruške
 • 15 ml ribezovega soka
 • 5 g repičnega olja

Priprava:

Hruško olupimo, narežemo na koščke in na kratko povremo, da se nekoliko zmehča. Koščke hruške poberemo iz vode in pretlačimo, v preostali vodi pa zakuhamo pšenični drob. Nekoliko ohlajenemu pšeničnemu zdrobu primešamo hruškovo kašico, ribezov sok in žličko olja ter postrežemo malčku.

Riž z banano in avokadom

 • 20 g riža
 • 60 g banane
 • 30 g avokada
 • 15 ml pomarančnega soka

Priprava:

Riž skuhamo na vodi. Zrelo banano in avokado pretlačimo z vilicami in dodamo nekoliko ohlajenemu rižu. Dodamo mu lahko tudi žlico sveže stisnjenega pomarančnega soka.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov