Omega-3 maščobna kislina DHA – od načrtovanja nosečnosti naprej
Ustrezen vnos maščobnih kislin je ključnega pomena za zdravje vsakega človeka, še posebej (bodočih) mamic. Pomanjkanje ali neravnovesje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin je namreč vzrok za številne zdravstvene težave in je lahko povezano z zapleti med nosečnostjo.
Maščobne kisline gradijo celične membrane in številne hormone. Pomembne so tudi kot vir energije. Nekatere maščobne kisline, kot so omega-3 in omega-6 maščobne kisline, so esencialne, kar pomeni, da jih telo samo ne more proizvesti in jih je treba vnesti s hrano.
Med esencialne maščobne kisline spadajo:
- DHA – dokozaheksaenojska kislina,
- EPA – eikozapentaenojska kislina,
- AHA – arahidonska kislina.
Med njimi sta najpomembnejši DHA in AHA, saj sta esencialni sestavini strukturnih lipidov možganov ploda.
DHA je glavna strukturna maščoba v človeških možganih in očeh, kar pomeni, da predstavlja približno 97 % vseh omega-3 maščobnih kislin v možganih in 93 % vseh omega-3 maščobnih kislin v mrežnici.
DHA je zelo pomembna za razvoj možganov in očesne mrežnice ploda v tretjem trimesečju nosečnosti in do 24. meseca starosti otroka.
Omega-3 maščobne kisline med nosečnostjo
Uživanje omega-3 maščobnih kislin med nosečnostjo, s prehrano ali s prehranskimi dopolnili, ima številne koristi za dojenčka.
Primeren vnos maščobnih kislin med nosečnostjo namreč:
- pomaga pri normalnem razvoju možganov in vida pri otroku,
- zmanjšuje tveganje za prezgodnji porod,
- spodbuja rast in nevrološki razvoj ploda.
Omega-3 maščobne kisline v času dojenja
Med dojenjem se zaužite omega-3 maščobne kisline izločajo v materino mleko in prispevajo k:
- zdravemu razvoju ostrine vida dojenčka,
- psihomotoričnim funkcijam,
- dojenčkovi rasti.
Primeren vnos maščobnih kislin po porodu je pomemben tudi za preprečevanje razvoja bolezni srca in ožilja.
Živila, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline
V mešani prehrani sicer zaužijemo veliko nasičenih maščob in premalo večkrat nenasičenih maščob (omega-3 maščobe), ki so pomembne za dojenčka.
Omega-3-maščobne kisline in omega-6-maščobne kisline se naravno nahajajo v materinem mleku, med živili pa jih lahko najdete v:
- rastlinskih oljih (npr. repičnem olju, orehovem olju, lanenem olju),
- oreščkih in semenih (npr. orehih),
- ribjih oljih,
- DHA se nahaja izključno v morskih ribah, bogatih z maščobo (npr. losos, tuna, polenovka, inčuni, sardele).
Različen prehranski vnos posameznih maščobnih kislin se odraža v sestavi materinega mleka. Za zadosten vnos omega-3 maščob je tako priporočljivo redno uživanje žit, oreščkov, fižola, zelene zelenjave in vsaj dvakrat tedensko morske hrane.
Za dodatno podporo pa priporočamo uživanje DHA s prehranskim dopolnilom.
Maščobne kisline
Velikokrat zaradi hitrega tempa življenja uživamo preveč predelane hrane in premalo svežih živil, med drugim tudi rib, posledica tega pa je zmanjšan vnos omega-3 maščobnih kislin.
Za optimalen učinek se pri nosečnicah in doječih materah priporoča jemanje 200 mg DHA na dan s prehranskimi dopolnili.
Pridruži se klubu Novalac
S prijavo v klub Novalac prejmeš:
- E-knjigo z nasveti »Prehrana prvih 1000 dni« za mamico in dojenčka.
- E-knjigo s koristnimi informacijami »Dojenčkovo prvo leto«.
- Redne personalizirane vsebine o čudovitem obdobju, ki te trenutno spremlja.