Domov > Zanimivosti > Spanje v skupni postelji

Spanje v skupni postelji

Kje naj spi dojenček? V svoji posteljici poleg staršev, v svoji sobi že od rojstva dalje ali v skupni postelji skupaj s starši? Prepričanja staršev so različna, pa tudi stroka ne zagovarja enotnega stališča. Pravila, kaj je prav in kaj ne, ni. Najpomembneje je, da naredite tako, kot ustreza vam in vašemu otroku.

Spanje je ena od temeljnih življenjskih aktivnosti, ki močno vpliva na zdravje otroka in vse družine, zato mu je vredno posvetiti dovolj pozornosti. V grobem delimo spanje dojenčka na dve obdobji: na spanje do 6. meseca starosti, ko se spanje še razvija in večina dojenčkov še potrebuje nočno hranjenje, in na spanje po 6. mesecu otrokove starosti, ko dojenček praviloma ne potrebuje več nočnega hranjenja in naj bi bilo njegovo spanje že podobno spanju odraslega.

Pri mami …

V prvih mesecih se veliko mater odloči, da bodo posteljo delile z dojenčkom ali pa imele njegovo posteljico v spalnici, saj si tako olajšajo nočno dojenje in pogosto vstajanje sredi noči. Prav tako spanje v skupni postelji ustreza očetom, saj to zanje pomeni vsak dan nekaj ur več bližine z otrokom. Mnogi so mnenja, da se tako ustvarja močnejša vez med starši in otrokom, ki bo ustvarila uravnotežen telesni in čustveni razvoj pri otroku.

… ali v svoji postelji?

Nasprotno pa nekateri starši trdijo, da mora otrok že od prvih dni spati sam v svoji posteljici ali celo v svoji sobi, saj se bo tako navadil zaspati sam in bo hitreje postal samostojnejši. Nekatere starše je tudi strah, da bi otroka med spanjem v skupni postelji lahko poškodovali.

Kaj priporočajo v svetu?

Mesta, kjer spijo dojenčki, se v različnih kulturah razlikujejo. V Evropi dojenčki prvo leto večinoma spijo v sobah s starši v svojih posteljah, ker to poenostavi nočno hranjenje, v vzhodnih kulturah starši največkrat vzamejo otroka k sebi v posteljo, saj naj bi otrok zaradi bližine matere bolje spal. V ZDA po priporočilih strokovnjakov že zelo majhne dojenčke položijo v posteljice v njihovo sobo, saj naj bi ta praksa spodbujala otrokovo psihološko in družbeno neodvisnost.

 

Poslušajte intuicijo!

Kljub množici različnih mnenj strokovnjakov, sorodnikov in drugih mamic, je edino pravilno, da storite tako, kot sami čutite. Ne pozabite na vsakdanjo večerno rutino, ki naj pred spanjem vsebuje stalne obrede, ki bodo pomagali oblikovati otrokov bioritem. Privoščite si nekaj skupnih nežnosti, kot so kopanje, branje pravljic in hranjenje, nato pa skupaj z dojenčkom zaplavajte miren spanec.

Vzpostavitev dojenja

Dojenje je najbolj naraven in najkakovostnejši način hranjenja dojenčka, ki dobro vpliva na njegov psihični in fizični razvoj.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako varno pripraviti nadomestno mleko z vodo?

Dodajanje večje količine vode v nadomestno mleko od priporočene zaradi varčevanja pri nadomestnem mleku ali dajanje vode otroku namesto obroka lahko povzroči nevarno stanje, ki mu pravimo zastrupitev z vodo.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov