Domov > Zanimivosti > Prvi zobki vašega dojenčka

Prvi zobki vašega dojenčka

Otroški jok vsaki mami povzroči skrbi. Sprašuje se, ali je otrok lačen, zaspan, moker ali ga muči kaj drugega. Nemalokrat pa je razlog za otroški jok tudi izraščanje zobkov, ki so za dojenčke prava nadloga. Razdražljivo počutje in neprespane noči vas in vašega malčka se lahko začnejo. V tem obdobju bo imel vaš otrok neustavljivo željo, da bi v usta potisnil vse, kar je na dosegu rok, pri tem pa se bo tudi prekomerno slinil.

Izraščanje zobkov je dolgotrajen proces, saj pri nekaterih otrocih prvi zobki pokukajo na plano že pred 4. mesecem, pri drugih pa lahko proces traja tudi 12 ali več mesecev. Vsak otrok je svoj svet, tako da ima tudi vsak svoj ritem izraščanja zob. Najpogosteje se kot prvi zob pojavi spodnji sekalec oziroma spodnja mlečna enka. Vseh 20 mlečnih zobkov zraste do otrokovega drugega ali najkasneje tretjega leta starosti.

Ko zobki prodirajo skozi dlesen, se gingivalna tkiva rahlo poškodujejo, dlesni otečejo, vse to pa spremljata povečano slinjenje in boleča oteklina dlesni. Kadar se otrok močno slini, izgubljeno tekočino nadomestite z vodo, kadar pa ima razdražene dlesni, mu bo pomagalo gumijasto grizalo ali izdelek Gengigel Prvi zobki.

Gengigel Prvi zobki je prijetnega okusa in ne vsebuje alkohola, sladkorja, umetnih arom, glutena, laktoze, parabenov, natrijevega lavril sulfata ter gensko spremenjenih organizmov. V primeru zaužitja manjših količin gela se ta ne absorbira v organizem, temveč zapusti telo po isti poti kot hrana.

Ko bodo zobki že zrastli, pa lahko izdelek Gengigel Prvi zobki uporabljate kot pomoč pri:

  • poškodovanih dlesnih kot posledici izpadanja mlečnih zob
  • vnetih, krvavečih dlesnih zaradi različnih vzrokov
  • ranicah in razjedah (aftah) v ustih

Izraščanje zobkov je naporno tako za dojenčka kot za starše, a ko se bo vaš malček nasmejal, z zobki ali brez njih, boste pozabili na vse tegobe tega obdobja!

Vzpostavitev dojenja

Dojenje je najbolj naraven in najkakovostnejši način hranjenja dojenčka, ki dobro vpliva na njegov psihični in fizični razvoj.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako varno pripraviti nadomestno mleko z vodo?

Dodajanje večje količine vode v nadomestno mleko od priporočene zaradi varčevanja pri nadomestnem mleku ali dajanje vode otroku namesto obroka lahko povzroči nevarno stanje, ki mu pravimo zastrupitev z vodo.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov