MedisPlus
Thousand days first

Zame in za mojega dojenčka

Thousand days second

Ključna hranila in njihova vloga pri razvoju dojenčka

Občutek, ko se zaveš, da v tebi raste novo življenje, je preprosto neprecenljiv! Pred tabo so čudoviti meseci, ki se ti bodo za vedno vtisnili v spomin in srce. 

Čeprav začenjamo starost otroka šteti ob rojstvu, pa moramo na njegov zdrav razvoj misliti že veliko prej. Najpomembnejših otrokovih 1000 dni se je že pričelo ob zanositvi in bodo trajali do njegove druge svečke na tortici. Za brezskrbno nosečnost in zdrav razvoj tvojega dojenčka je tako nujna pestra in uravnotežena prehrana v času nosečnosti. 

Thousand days third Thousand days fourth

Zakaj je pomembna med nosečnostjo?

V prvih štirih tednih nosečnosti je predvsem potreben za pravilen razvoj nevralne cevi, to je del ploda, ki se razvije v možgane, hrbtenjačo, hrbtišče lobanje in vretenca. Nosečnica po navadi izve, da v sebi nosi otroka šele v 4. tednu nosečnosti, zato mora zadosten vnos folata zagotavljati že pri načrtovanju nosečnosti. Pozneje je folat pomemben tudi za tvorjenje krvnih celic in kostnega mozga, v času dojenja pa se z vnosom folne kisline mamica izogne slabokrvnosti.


Kaj je folat oziroma folna kislina?

Folat je vitamin skupine B, natančneje vitamin B9. Folna kislina pa je sintetično pridobljena oblika vitamina B9, ki se pogosto uporablja za nadomeščanje folata s prehranskimi dopolnili takrat, ko je vnos folata še posebej pomemben in povečan.


Živila, ki vsebujejo folno kislino

Dobri viri folata so zelena zelenjava, zlasti listnata, kot so špinača in solate, tudi paradižniki, stročnice, oreščki, pomaranče, kalčki, pšenični kalčki in polnozrnati izdelki ter krompir in jajca.


Na kaj moramo biti pozorni?

Dnevna potreba po folatu je pri nosečnicah in doječih materah večja in znaša 600 µg. Ker povečanim potrebam težko zadostimo z redno prehrano, strokovnjaki priporočajo dodaten vnos folata s prehranskimi dopolnili. Vsa prehranska dopolnila s folno kislino pa niso enaka. Nekatera naprednejša prehranska dopolnila vsebujejo folno kislino v aktivni obliki. To pomeni, da zaužiti folni kislini ni treba v telesu preiti skozi procese, ki jo naredijo »uporabno«, temveč jo v tej obliki že zaužijemo. Na ta način telo folno kislino v celoti izkoristi. Poleg tega, da izberemo izdelek z aktivno folno kislino, je pomembno tudi, da zaupamo v kakovost izdelka. Za strokovni nasvet se vedno lahko obrnete na svojega ginekologa ali farmacevta v lekarni. 

Če folne kisline zaužijemo preveč, se presežek folne kisline izloči z urinom. Skupni neškodljivi dnevni odmerek je 1000 µg.  

Priporočamo izdelek

Priporočamo izdelek

  • Novalac prenatalne kapsule

Priporočajo nas strokovnjaki

Page mark yellow Page mark butterfly

Poučne vsebine

Skupina strokovnjakov je zate pripravila širok nabor tem, kjer odgovarjajo na najpogostejša vprašanja o zanositvi, nosečnosti in obdobju materinstva.

Sem noseča

Sem noseča

Občutek, ko se zaveš, da v tebi raste novo življenje, je preprosto neprecenljiv. Pred tabo so čudoviti meseci! Kaj se bo dogajalo med nosečnostjo, kako se pripraviti na nosečnost in pozneje porod, kakšne so prehranjevalne smernice za čas nosečnosti, so le ene izmed tem, ki bodo koristile vsaki bodoči mamici in razrešile marsikatero nosečniško zadrego.

Preberi več